De Icetub combineert ademhaling, koude en mindset. Deze wetenschappelijk bewezen techniek is bijzonder interessant vanwege zijn gezondheidseffecten. Met de Icetub:
Versterk je jouw immuunsysteem
Verbeter je de werking en de flexibiliteit van je zenuwstelsel, jouw lichaam leert beter schakelen tussen inspanning en ontspanning
Ontzuur je het lichaam en rem je ontstekingen
Zorg je voor meer mentale kracht en optimale focus
Voel je je energieker en vrolijker
Slaap je in diepe rust
Waarom wil je in een ijsbad stappen, wat zijn daar de voordelen van?
In een ijsbad stappen kan voor veel mensen extreem klinken, maar probeer dat idee los te laten. Een ijsbad is niet alleen erg goed voor je - het is bovendien veel makkelijker dan je denkt.
Het nemen van een ijsbad komt met een legio aan voordelen. Zo vermindert het ontstekingen en verbetert het het herstel van je lichaam. Dit heeft te maken met de samentrekking (wanneer je erin stapt) en uitzetting (wanneer je eruit komt) van bloedvaten. Hierdoor verbetert je vasculaire systeem van hart- en bloedvaten, maar het stimuleert ook je lymfestelsel, dat verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.
Door de training van je bloedvatensysteem, wordt de bloedstroom verhoogd. Zo kunnen al je cellen beter van voedingsstoffen worden voorzien en kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd. Dit bevordert het zelfhelend vermogen en de algehele gezonde werking van je lichaam.
Ook op mentaal vlak word je sterker. Zo daag je je lichaam uit door jezelf bloot te stellen aan een enorme spanning en prikkel, waardoor je veerkrachtiger wordt - zowel in het ijsbad als bij uitdagingen in de toekomst.
Wat zijn de voordelen van de ademsessie voorafgaand aan het ijsbad?
In een ijsbad stappen is een fantastische ervaring, maar het doet wel wat met je, zowel fysiek als mentaal. Op een ijsbad wil je je altijd goed voorbereiden. Je adem bewust gebruiken is dé manier om dat te doen. Dankzij je adem kun je controle krijgen over de reactie van je lichaam én je mind tijdens de ervaring.
Er zijn een aantal zaken die meespelen. Ten eerste is er het mentale aspect. Het doen van een ademhalingsoefening haalt je razendsnel uit je hoofd, uit je eindeloze to-do-lists en stroom van gedachten. Dankzij de adem krijg je focus, scherpte, het brengt je volledig in het nu. Ten tweede zorgt specifiek de Wim Hof Methode voor een betere balans tussen zuurstof en kooldioxide en een optimale zuurtegraad in je lichaam. Je brengt jezelf in optimale conditie.
Hoe beïnvloedt de Wim Hof Methode je zenuwstelsel en je reactie op stress?
Dankzij de ademsessie en de invloed van het ijsbad, train je de flexibiliteit van je zenuwstelsel, iets wat je gaat helpen om kalm(er) te blijven in het ijsbad. En - als je het vaker doet - in elke situatie in je leven. Bij de ademsessie volgens de Wim Hof Methode (WHM)ga je in eerste instantie heel snel en intens ademen, als een soort hyperventilatie. Dit stimuleert de stressrespons in je lijf, je maakt een stoot adrenaline aan van heb-ik-jou-daar. Volgens Hof zelf maak je meer adrenaline dan tijdens een eerste keer bungeejumpen.
Juist op het moment dat je lichaam denkt: ‘Let’s go!’, trap jij op de rem. Want je stopt dan tijdelijk met ademen, in Hof-termen: de retentie. In yogatermen: kumbhaka. Deze stop duurt 1 a 2 minuten. Je geeft zo je systeem het signaal om kalm te blijven in het heetst van de strijd. Je gaat abrupt van volledig ‘aan’ naar complete ontspanning.
Bij chronische stress sta je altijd ‘aan’ en lukt het je niet meer (volledig) te ontspannen. De gevolgen van altijd aan staan zijn te merken in allerlei spanningsgerelateerde klachten (zoals onrust, kort lontje, duizeligheid, slecht slapen, weinig concentratie, spastische darmen, etc). Als je nooit meer tot die echte ontspanning komt, tot rust en herstel, dan val je op een gegeven moment om. Een computer die altijd aanstaat loopt op een gegeven moment ook vast.
Met ademhalingstechnieken train je (onder meer) je zenuwstelsel om weer gezond en flexibel te worden, zodat je ook die diepe ontspanning weer kunt bereiken en je systeem makkelijker kan switchen tussen aan en uit. Je zult beter kunnen omgaan met elke vorm van stress in je leven.
Hoe gebruik je je ademhaling terwijl je in een ijsbad zit?
Elke keer dat je een ijsbad ingaat, zal je lichaam vanuit een overlevingsrespons reageren. Je lichaam zal namelijk nooit echt wennen aan de kou, het is simpelweg een enorme stressor voor je lichaam. Ondanks dat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft.
Wanneer je onder stress staat, wordt je ademhaling korter en oppervlakkiger. Maar als je tijdens een stresssituatie - zoals in een ijsbad - gaat ademen alsof alles oké en veilig is, dus rustig en beheerst, zal je zien dat je in de situatie kunt ontspannen. De truc is je adem vertragen, met name je uitademing. Hierdoor activeer je die kant van je zenuwstelsel dat voor rust en herstel zorgt, dat jou een veilig gevoel geeft. En zo ben je dus - door kalm te blijven ademen - in staat te ontspannen in een ijsbad. En zal je vanzelf zien dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt!
Moetje per se in een ijsbad om de voordelen te ervaren?
Een koude douche doet ook wonderen. Dat gezegd hebbende, een ijsbad is iets wat je wilt meemaken. Het is een overwinning.
Je laat aan jezelf zien dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt. Dat je lichaam veel meer aankan dan je ooit had gedacht. En dat je kalm kunt blijven in een situatie die nogal uitdagend is. Zo’n ervaring sterkt je, zowel fysiek als mentaal. Het is niet voor niks dat veel mensen het een life-changing experience noemen.
Welke voordelen biedt een dagelijkse koude douche?
‘A cold shower a day keeps the doctor away’, dat klinkt mooi - en dat is het ook! Koud douchen werkt fantastische voor je fysieke en mentale gezondheid. Als je het even volhoudt, pluk je vanzelf de vruchten. Dat kan trouwens prima na een warme douche. Koude afdouchen van een minuut of meer is al super heilzaam.
In het kort levert een dagelijkse koude douche je de volgende voordelen op:
Koud douchen verhoogt je weerstand
Koud douchen maakt beter bestand tegen stress
Koud douchen bevordert je bloedcirculatie
Koud douchen kan helpen bij depressie
Koud douchen met maakt je energiek en scherp
Koud douchen geeft huid en haar glans
Koud douchen helpt bij afvallen
Hoe kan ik beginnen?
Zoals voor alles geldt: begin klein. Probeer eerst eens de ademhalingsoefening. Zet de douche een graadje kouder. Boek een workshop. Laatstgenoemde is een eenvoudige manier om te beginnen, proberen is immers leren…
Maar uiteindelijk is het simpele advies: just do it. Alleen dan weet je wat het jou kan opleveren.