De kracht van de adem

Welkom bij ons weekendritueel, waar we regelmatig de duinen van Noordwijk in gaan voor een verwikkende ademsessie. In deze ademsessies neemt Jana je mee in de ademhalingstechniek (tummotechniek), bekend van Wim Hof. Voor degenen die houden van een uitdaging, is er daarna de kans om een duikje te nemen in de Noordzee. Lees verder om meer over de achtergrond van deze ervaring te ontdekken.

We ademen ongeveer 20.000 keer per dag onbewust, zonder dat we erover na hoeven te denken. Toch is het handig om wel bewust bij je adem stil te staan. De adem is namelijk onlosmakelijk verbonden met hoe we ons voelen. Met een bewustere ademhaling maken we verbinding tussen body en mind. Dit kan zorgen voor meer emotionele balans, mentale weerstand en algehele gezondheid. Het stelt je in staat om te leven in verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

Het wordt steeds duidelijker dat een overactief hoofd kan leiden tot een oppervlakkige en snelle ademhaling.

Deze wijze van ademen heeft weer een effect op hoe we ons voelen en kan leiden tot extra gejaagdheid en/of onrust. Het is voldoende om 6 keer per minuut te ademen. Wanneer je bijvoorbeeld 16 keer per minuut ademt, raakt de verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas uit balans. Je ademt dan te veel koolzuurgas uit en dat verstoort de opname van zuurstof, we hebben namelijk koolzuurgas nodig om de zuurstof te kunnen opnemen in het lichaam.

Als je wilt weten waar jij zit, kun je dit timen door 1 minuut je ademhaling te tellen. Er is geen goed op fout, alleen wanneer je boven de 6 zit, kan dit een teken zijn van spanning en nodigen we je van harte uit om mee te doen met de ademsessie om te ervaren wat het effect kan zijn. Rustig en diep ademen stelt je namelijk gerust op een dieper niveau.

Wil jij jouw ademhaling verbeteren? Doe mee aan een ademsessie! Je kunt ook meedoen als je nog geen lid bent bij het centrum door te mailen naar info@centrebodymind.nl. Leden kunnen zich aanmelden via de app. De datum van onze eerstvolgende ademsessie vind je hier.

Jana van Duijn