De heilzame techniek van de Icetub

De Icetub combineert ademhaling, koude en mindset. Deze wetenschappelijk bewezen techniek is bijzonder interessant vanwege zijn gezondheidseffecten. Met de Icetub:

  • Versterk je jouw immuunsysteem

  • Verbeter je de werking en de flexibiliteit van je zenuwstelsel, jouw lichaam leert beter schakelen tussen inspanning en ontspanning

  • Ontzuur je het lichaam en rem je ontstekingen

  • Zorg je voor meer mentale kracht en optimale focus

  • Voel je je energieker en vrolijker

  • Slaap je in diepe rust

Waarom wil je in een ijsbad stappen, wat zijn daar de voordelen van?

In een ijsbad stappen kan voor veel mensen extreem klinken, maar probeer dat idee los te laten. Een ijsbad is niet alleen erg goed voor je - het is bovendien veel makkelijker dan je denkt.

Het nemen van een ijsbad komt met een legio aan voordelen. Zo vermindert het ontstekingen en verbetert het het herstel van je lichaam. Dit heeft te maken met de samentrekking (wanneer je erin stapt) en uitzetting (wanneer je eruit komt) van bloedvaten. Hierdoor verbetert je vasculaire systeem van hart- en bloedvaten, maar het stimuleert ook je lymfestelsel, dat verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.

Door de training van je bloedvatensysteem, wordt de bloedstroom verhoogd. Zo kunnen al je cellen beter van voedingsstoffen worden voorzien en kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd. Dit bevordert het zelfhelend vermogen en de algehele gezonde werking van je lichaam.

Ook op mentaal vlak word je sterker. Zo daag je je lichaam uit door jezelf bloot te stellen aan een enorme spanning en prikkel, waardoor je veerkrachtiger wordt - zowel in het ijsbad als bij uitdagingen in de toekomst.

Wat zijn de voordelen van de ademsessie voorafgaand aan het ijsbad?

In een ijsbad stappen is een fantastische ervaring, maar het doet wel wat met je, zowel fysiek als mentaal. Op een ijsbad wil je je altijd goed voorbereiden. Je adem bewust gebruiken is dé manier om dat te doen. Dankzij je adem kun je controle krijgen over de reactie van je lichaam én je mind tijdens de ervaring. 

Er zijn een aantal zaken die meespelen. Ten eerste is er het mentale aspect. Het doen van een ademhalingsoefening haalt je razendsnel uit je hoofd, uit je eindeloze to-do-lists en stroom van gedachten. Dankzij de adem krijg je focus, scherpte, het brengt je volledig in het nu. Ten tweede zorgt specifiek de Wim Hof Methode voor een betere balans tussen zuurstof en kooldioxide en een optimale zuurtegraad in je lichaam. Je brengt jezelf in optimale conditie.

Hoe beïnvloedt de Wim Hof Methode je zenuwstelsel en je reactie op stress?

Dankzij de ademsessie en de invloed van het ijsbad, train je de flexibiliteit van je zenuwstelsel, iets wat je gaat helpen om kalm(er) te blijven in het ijsbad. En - als je het vaker doet - in elke situatie in je leven. Bij de ademsessie volgens de Wim Hof Methode (WHM)ga je in eerste instantie heel snel en intens ademen, als een soort hyperventilatie. Dit stimuleert de stressrespons in je lijf, je maakt een stoot adrenaline aan van heb-ik-jou-daar. Volgens Hof zelf maak je meer adrenaline dan tijdens een eerste keer bungeejumpen.

Juist op het moment dat je lichaam denkt: ‘Let’s go!’, trap jij op de rem. Want je stopt dan tijdelijk met ademen, in Hof-termen: de retentie. In yogatermen: kumbhaka. Deze stop duurt 1 a 2 minuten. Je geeft zo je systeem het signaal om kalm te blijven in het heetst van de strijd. Je gaat abrupt van volledig ‘aan’ naar complete ontspanning.

Bij chronische stress sta je altijd ‘aan’ en lukt het je niet meer (volledig) te ontspannen. De gevolgen van altijd aan staan zijn te merken in allerlei spanningsgerelateerde klachten (zoals onrust, kort lontje, duizeligheid, slecht slapen, weinig concentratie, spastische darmen, etc). Als je nooit meer tot die echte ontspanning komt, tot rust en herstel, dan val je op een gegeven moment om. Een computer die altijd aanstaat loopt op een gegeven moment ook vast. 

Met ademhalingstechnieken train je (onder meer) je zenuwstelsel om weer gezond en flexibel te worden, zodat je ook die diepe ontspanning weer kunt bereiken en je systeem makkelijker kan switchen tussen aan en uit. Je zult beter kunnen omgaan met elke vorm van stress in je leven.

Hoe gebruik je je ademhaling terwijl je in een ijsbad zit?

Elke keer dat je een ijsbad ingaat, zal je lichaam vanuit een overlevingsrespons reageren. Je lichaam zal namelijk nooit echt wennen aan de kou, het is simpelweg een enorme stressor voor je lichaam. Ondanks dat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft. 

Wanneer je onder stress staat, wordt je ademhaling korter en oppervlakkiger. Maar als je tijdens een stresssituatie - zoals in een ijsbad - gaat ademen alsof alles oké en veilig is, dus rustig en beheerst, zal je zien dat je in de situatie kunt ontspannen. De truc is je adem vertragen, met name je uitademing. Hierdoor activeer je die kant van je zenuwstelsel dat voor rust en herstel zorgt, dat jou een veilig gevoel geeft. En zo ben je dus - door kalm te blijven ademen - in staat te ontspannen in een ijsbad. En zal je vanzelf zien dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt!

Moet je per se in een ijsbad om de voordelen te ervaren?

Een koude douche doet ook wonderen. Dat gezegd hebbende, een ijsbad is iets wat je wilt meemaken. Het is een overwinning.

Je laat aan jezelf zien dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt. Dat je lichaam veel meer aankan dan je ooit had gedacht. En dat je kalm kunt blijven in een situatie die nogal uitdagend is. Zo’n ervaring sterkt je, zowel fysiek als mentaal. Het is niet voor niks dat veel mensen het een life-changing experience noemen.

Welke voordelen biedt een dagelijkse koude douche?

‘A cold shower a day keeps the doctor away’, dat klinkt mooi - en dat is het ook! Koud douchen werkt fantastische voor je fysieke en mentale gezondheid. Als je het even volhoudt, pluk je vanzelf de vruchten. Dat kan trouwens prima na een warme douche. Koude afdouchen van een minuut of meer is al super heilzaam.

In het kort levert een dagelijkse koude douche je de volgende voordelen op:

  • Koud douchen verhoogt je weerstand

  • Koud douchen maakt beter bestand tegen stress

  • Koud douchen bevordert je bloedcirculatie

  • Koud douchen kan helpen bij depressie

  • Koud douchen met maakt je energiek en scherp

  • Koud douchen geeft huid en haar glans

  • Koud douchen helpt bij afvallen

Hoe kan ik beginnen?

Zoals voor alles geldt: begin klein. Probeer eerst eens de ademhalingsoefening. Zet de douche een graadje kouder. Boek een workshop. Laatstgenoemde is een eenvoudige manier om te beginnen, proberen is immers leren…

Maar uiteindelijk is het simpele advies: just do it. Alleen dan weet je wat het jou kan opleveren.

Jana van Duijn
De kracht van de adem

Welkom bij ons weekendritueel, waar we regelmatig de duinen van Noordwijk in gaan voor een verwikkende ademsessie. In deze ademsessies neemt Jana je mee in de ademhalingstechniek (tummotechniek), bekend van Wim Hof. Voor degenen die houden van een uitdaging, is er daarna de kans om een duikje te nemen in de Noordzee. Lees verder om meer over de achtergrond van deze ervaring te ontdekken.

We ademen ongeveer 20.000 keer per dag onbewust, zonder dat we erover na hoeven te denken. Toch is het handig om wel bewust bij je adem stil te staan. De adem is namelijk onlosmakelijk verbonden met hoe we ons voelen. Met een bewustere ademhaling maken we verbinding tussen body en mind. Dit kan zorgen voor meer emotionele balans, mentale weerstand en algehele gezondheid. Het stelt je in staat om te leven in verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

Het wordt steeds duidelijker dat een overactief hoofd kan leiden tot een oppervlakkige en snelle ademhaling.

Deze wijze van ademen heeft weer een effect op hoe we ons voelen en kan leiden tot extra gejaagdheid en/of onrust. Het is voldoende om 6 keer per minuut te ademen. Wanneer je bijvoorbeeld 16 keer per minuut ademt, raakt de verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas uit balans. Je ademt dan te veel koolzuurgas uit en dat verstoort de opname van zuurstof, we hebben namelijk koolzuurgas nodig om de zuurstof te kunnen opnemen in het lichaam.

Als je wilt weten waar jij zit, kun je dit timen door 1 minuut je ademhaling te tellen. Er is geen goed op fout, alleen wanneer je boven de 6 zit, kan dit een teken zijn van spanning en nodigen we je van harte uit om mee te doen met de ademsessie om te ervaren wat het effect kan zijn. Rustig en diep ademen stelt je namelijk gerust op een dieper niveau.

Wil jij jouw ademhaling verbeteren? Doe mee aan een ademsessie! Je kunt ook meedoen als je nog geen lid bent bij het centrum door te mailen naar info@centrebodymind.nl. Leden kunnen zich aanmelden via de app. De datum van onze eerstvolgende ademsessie vind je hier.

Jana van Duijn
Fascia Healing: flexibility, strength & stillness

Fascia is fascinerend; je kunt erdoor bewegen en houdt je staande. Maar wat is het eigenlijk?
Fascia wordt ook wel bindweefsel genoemd en zit overal in je lichaam. Het woord fascia komt uit het Latijn en betekent ‘bundel’ of ‘verband’. Je kunt het daar ook mee vergelijken, het ‘verband’ is een dun vlies dat tussen en om al je spieren, gewrichten, organen, holtes, vaten ligt en zelfs de hersenen omringt. Het weefsel bestaat uit collageen, elastine, gel en water. Het lijkt op gelei en heeft een web-achtige structuur. Fascia heeft een beschermende functie en zorgt ervoor dat je lichaam één geheel is. Zonder dit weefsel zouden we als een kaartenhuis in elkaar storten. 

Fascia healing stimuleert onze algehele fitheid en gezondheid
Gezond fascia lijkt op een web, het is gehydrateerd en elastisch. Door o.a. vochttekort, een gebrek aan beweging en fysieke of emotionele spanning kan fascia aan elkaar blijven kleven waardoor de kans op blessures en verminderde mobiliteit toeneemt. De structuur verandert dan ook, het fascia wordt gelachtig, waardoor de bewegings- en transportfuncties minder goed hun werk doen en afvalstoffen zich versneld kunnen ophopen. Dit heeft invloed op je algehele fit- en gezondheid.

Door je fascia te stimuleren door middel van beweging, wordt er o.a. meer hyaluronzuur aangemaakt, waardoor je spieren, banden en gewrichten beter gehydrateerd worden. De gelei tussen je gewrichten wordt soepeler, waardoor je gemakkelijker gaat bewegen, de functies beter kunnen werken en de kans op fysieke ongemakken en pijn afneemt.

Yang yoga voor gezonde en soepele spieren, Yin yoga voor gezond en gehydrateerd fascia
Nu is het is relatief makkelijk om de doorbloeding van de spieren te stimuleren. Spieren zijn bewegelijk en reageren snel op beweging en stretch. Fascia daarentegen is stug weefsel en heeft meer tijd nodig om te versoepelen. Yin yoga heeft een bijzonder goed effect op het bindweefsel, omdat houdingen langer worden aanhouden en op deze wijze de diepere lagen van het bindweefsel gestimuleerd worden. Het één kan echter niet zonder het ander: yin en yang zijn beiden nodig om fit en gezond te blijven.

Nieuwe inzichten: Chi circulatie door fascia
Recent verworven kennis over fascia geeft nieuwe inzichten over ons energetisch lichaam.

Het meridiaan stelsel, volgens de traditionele energetische geneeskunde, bestaat uit energiebanen waardoor Chi (energie) door ons lichaam circuleert.

Het systeem van de meridianen bevindt zich volgens de laatste inzichten in fascia en Chi circuleert via het vocht door fascia. Kun je je voorstellen dat hoe beter je bindweefsel is gehydrateerd, des te beter Chi (energie) door het lichaam stroomt?

Door verschillende yogahoudingen stimuleren we de meridianen die onder andere verbonden zijn met de organen, kan Chi vrijer stromen en neemt onze algehele gezondheid toe.

14 daagse Fascia Healing Challenge: doe het zelf, met een beetje hulp van ons ;)
Nu je meer weet over fascia, lees je waarschijnlijk ook dat je zelf zo veel kunt doen om je fysiek en mentaal flexibeler en energieker te voelen. Om dit zelf te kunnen ervaren, starten we op 27 september met de Fascia Healing Challenge!

 In de Fascia Healing Challenge:

  • Ga je ervaren wat het effect van 14 dagen aaneengesloten yoga is op de gezondheid van jouw fascia

  • Krijg je 14 dagen lang toegang tot een van de 40 wekelijkse yogalessen bij The Centre of Body & Mind

  • Leer je meer over de fascinerende werking van fascia en chi

  • Ontvang je leuke tips voor het optimaliseren en stimuleren van jouw fascia en jouw algehele gezondheid

  • Kun je kans maken op een 5-rittenkaart Personal Training van jouw favoriete docent! Je kunt kans maken door je ervaring te delen met ons via info@centrebodymind.nl.

Doe je mee?
Op maandag 27 september start de Fascia Healing Challenge! Aanmelden kan via info@centrebodymind.nl of door op onderstaande knop te klikken.

Voor een optimale voorbereiding organiseert Jana op zondag 26 september een workshop. Meer informatie volgt binnenkort. 

Iedereen is welkom om deel te nemen, en de prijzen staan vermeld op de website. Als je nog vragen hebt, laat het ons gerust weten!

Jana van Duijn