Fascia Healing: flexibility, strength & stillness

Fascia is fascinerend; je kunt erdoor bewegen en houdt je staande. Maar wat is het eigenlijk?
Fascia wordt ook wel bindweefsel genoemd en zit overal in je lichaam. Het woord fascia komt uit het Latijn en betekent ‘bundel’ of ‘verband’. Je kunt het daar ook mee vergelijken, het ‘verband’ is een dun vlies dat tussen en om al je spieren, gewrichten, organen, holtes, vaten ligt en zelfs de hersenen omringt. Het weefsel bestaat uit collageen, elastine, gel en water. Het lijkt op gelei en heeft een web-achtige structuur. Fascia heeft een beschermende functie en zorgt ervoor dat je lichaam één geheel is. Zonder dit weefsel zouden we als een kaartenhuis in elkaar storten. 

Fascia healing stimuleert onze algehele fitheid en gezondheid
Gezond fascia lijkt op een web, het is gehydrateerd en elastisch. Door o.a. vochttekort, een gebrek aan beweging en fysieke of emotionele spanning kan fascia aan elkaar blijven kleven waardoor de kans op blessures en verminderde mobiliteit toeneemt. De structuur verandert dan ook, het fascia wordt gelachtig, waardoor de bewegings- en transportfuncties minder goed hun werk doen en afvalstoffen zich versneld kunnen ophopen. Dit heeft invloed op je algehele fit- en gezondheid.

Door je fascia te stimuleren door middel van beweging, wordt er o.a. meer hyaluronzuur aangemaakt, waardoor je spieren, banden en gewrichten beter gehydrateerd worden. De gelei tussen je gewrichten wordt soepeler, waardoor je gemakkelijker gaat bewegen, de functies beter kunnen werken en de kans op fysieke ongemakken en pijn afneemt.

Yang yoga voor gezonde en soepele spieren, Yin yoga voor gezond en gehydrateerd fascia
Nu is het is relatief makkelijk om de doorbloeding van de spieren te stimuleren. Spieren zijn bewegelijk en reageren snel op beweging en stretch. Fascia daarentegen is stug weefsel en heeft meer tijd nodig om te versoepelen. Yin yoga heeft een bijzonder goed effect op het bindweefsel, omdat houdingen langer worden aanhouden en op deze wijze de diepere lagen van het bindweefsel gestimuleerd worden. Het één kan echter niet zonder het ander: yin en yang zijn beiden nodig om fit en gezond te blijven.

Nieuwe inzichten: Chi circulatie door fascia
Recent verworven kennis over fascia geeft nieuwe inzichten over ons energetisch lichaam.

Het meridiaan stelsel, volgens de traditionele energetische geneeskunde, bestaat uit energiebanen waardoor Chi (energie) door ons lichaam circuleert.

Het systeem van de meridianen bevindt zich volgens de laatste inzichten in fascia en Chi circuleert via het vocht door fascia. Kun je je voorstellen dat hoe beter je bindweefsel is gehydrateerd, des te beter Chi (energie) door het lichaam stroomt?

Door verschillende yogahoudingen stimuleren we de meridianen die onder andere verbonden zijn met de organen, kan Chi vrijer stromen en neemt onze algehele gezondheid toe.

14 daagse Fascia Healing Challenge: doe het zelf, met een beetje hulp van ons ;)
Nu je meer weet over fascia, lees je waarschijnlijk ook dat je zelf zo veel kunt doen om je fysiek en mentaal flexibeler en energieker te voelen. Om dit zelf te kunnen ervaren, starten we op 27 september met de Fascia Healing Challenge!

 In de Fascia Healing Challenge:

  • Ga je ervaren wat het effect van 14 dagen aaneengesloten yoga is op de gezondheid van jouw fascia

  • Krijg je 14 dagen lang toegang tot een van de 40 wekelijkse yogalessen bij The Centre of Body & Mind

  • Leer je meer over de fascinerende werking van fascia en chi

  • Ontvang je leuke tips voor het optimaliseren en stimuleren van jouw fascia en jouw algehele gezondheid

  • Kun je kans maken op een 5-rittenkaart Personal Training van jouw favoriete docent! Je kunt kans maken door je ervaring te delen met ons via info@centrebodymind.nl.

Doe je mee?
Op maandag 27 september start de Fascia Healing Challenge! Aanmelden kan via info@centrebodymind.nl of door op onderstaande knop te klikken.

Voor een optimale voorbereiding organiseert Jana op zondag 26 september een workshop. Meer informatie volgt binnenkort. 

Iedereen is welkom om deel te nemen, en de prijzen staan vermeld op de website. Als je nog vragen hebt, laat het ons gerust weten!

Jana van Duijn